fbpx ...

Jungle in Borneo: Tour in Deramakot Forest Reserve

Lees het blog

De jungle van Borneo is de afgelopen 30 jaar met 80% afgenomen. Dit komt doordat de Engelsen na de tweede wereldoorlog palmbomen hebben geplant in Maleisië. Deze palmbomen produceren palmolie, wat de overheid van Maleisië, en vooral het eiland Borneo, met beide handen heeft aangegrepen om te gaan verbouwen en inkomsten uit te halen. Enorm zonde want de wildlife die vroeger zo erg aanwezig was wordt nu steeds verder teruggedrongen. Gelukkig wordt dit nog goed behouden in het Deramakot Forest Reserve. Rangers zijn hier een programma gestart om fruitbomen te planten zodat de dieren meer te eten hebben en de aantallen weer zullen stijgen. Een goed initiatief. Dit zorgt er ook voor dat meer Borneo jungle tours kunnen worden georganiseerd. Wij hebben de 4 dagen 3 nachten tour gedaan met L.O.S.T. Borneo en dit was te gek! Hieronder wordt precies verteld wat er van dag tot dag gedaan wordt tijdens de tour.

Jeep jungle tour Borneo

Dag 1 naar Deramakot Forest Reserve

Op dag 1 word je ’s ochtends opgehaald bij je hotel in Kota Kinabalu, de grootste stad van Sabah. Als je in een andere stad verblijft kan je zelf met de bus of Grab (werkt hetzelfde als Uber) naar Telupid Town, waar je de gidsen ontmoet. Je dient hier rond 16:00 te zijn.

Tip: lees hier alle informatie over het vervoer in Borneo.

Wanneer je kennis hebt gemaakt zorg je dat je hier avondeten koopt, wat je mee kan nemen onderweg. Je eet je avondeten namelijk op terwijl de gidsen rijden naar de jungle. Na een halfuurtje sla je een zijweggetje in en begint het gehobbel. De eerste 35 kilometer rijd je langs palmolieplantages. Het is hartverscheurend om de gidsen hierover te horen vertellen. Vroeger was dit allemaal jungle en zag je hier al veel dieren. Deze dieren hebben allemaal noodgedwongen moeten verhuizen doordat hun leefgebied werd gekapt en veel dieren worden ook vermoord door de werknemers op de plantages.

Borneo jungle tour jeep
Road jungle tour Borneo

Na zo’n anderhalf uur kom je aan bij de gate naar het Deramakot Forest Reserve. Vanaf hier begint de jungle tour in Borneo echt. De gidsen doen hun best om de dieren te spotten in het donker. Wij zagen hier meteen een civetkat en een jonge python.

Rond 21:00 kom je aan bij het verblijf. Het is middenin de jungle, maar gelukkig is er veel licht en zijn er meerdere huizen te vinden. Het voelt veilig om hier te gaan slapen. De kamers zijn prima, er is airconditioning en het is schoon. Gauw naar bed want morgen staat de wekker vroeg.

Dag 2 in Deramakot Forest Reserve

Om 05:30 word je verwacht bij de jeep. Erg vroeg! Tijdens de morning drive zal je dieren spotten die net wakker zijn geworden en op jacht gaan voordat het te heet wordt. Het is prachtig om de jungle van Borneo wakker te zien worden en de wolken te zien verdwijnen. Alleen voor deze uitzichten is het al de moeite waard.

Planten in jungle Deramakot Borneo
Borneo jungle walk tour

Tijdens de morning drive hebben wij een orang-oetan gezien, neushoornvogels, makaken en verschillende soorten vogels. Na de morning drive gaat de ene gids koken, middenin de jungle, en de andere neemt je mee voor een morning walk. Je kan hier gewoon de weg volgen en door de jungle van Deramakot lopen. Daarna hadden we ontbijt op de meest bijzondere plek, met een prachtig uitzicht.

Breakfast jungle Borneo Deramakot
Sunrise jungle Borneo Deramakot

Eenmaal terug bij de lodge zijn wij meteen ons bed ingedoken. We hebben gisteren niet genoeg geslapen en halen dat nu nog even in. Om 13:00 hebben we lunch bij de lodge en om 15:00 vertrekken we weer voor de afternoon drive en night drive. Deze worden aaneengesloten en we dineren op dezelfde plek als waar we vanochtend ontbeten. In het pikkedonker dit keer, met alleen een zaklamp onder de sterrenhemel. Wát een magische ervaring.

Dag 3 in Deramakot Forest Reserve

Deze dag heeft dezelfde insteek als gisteren. Na de morning drive kom je terug en wij hebben meteen weer een power nap gedaan. Dit is echt nodig als je in de middag nog wilt focussen. Door al het heen en weer geschud in de auto en het turen naar de bomen word je namelijk erg moe. Het kost veel energie. Gelukkig worden er lekkere maaltijden bereid door de gidsen en maken zij dit een top ervaring.

Borneo Deramakot jungle mist

’s Middags hebben wij de focus gelegd op het vinden van olifanten. Gisteren zijn ze nog gespot op de plek waar wij ons avondeten hadden (helaas net nadat wij weg waren) dus we proberen het vandaag nog een keer. De gidsen doen keihard hun best, kijken naar alle sporen en naar de poep. Als de poep vers is weten ze dat ze in de buurt zijn. We horen ze in de verte, maar helaas krijgen we ze niet te zien. Desondanks hebben we weer veel andere mooie dieren gespot en was het een geslaagde dag.

Olifantenpoep jungle tour Deramakot

Dag 4 naar Kota Kinabalu

De laatste dag van de jungle tour in Borneo. Ook nu sta je vroeg op want om 06:00 vertrek je naar de bewoonde wereld. De eerste 35 kilometer is het een morning drive, waarin je weer je best doet om wildlife te spotten.

Jungle Borneo misty

Daarna kom je bij de gate van de Deramakot jungle uit en vervolg je je weg door de palmolieplantages. Eenmaal terug op de weg ontbijt je bij een wegrestaurant en wordt de weg vervolgd naar Kota Kinabalu. Waar je rond 15:00 aankomt. Het is tijd om je rondreis door Borneo te vervolgen. Als je nog geen genoeg hebt van de wilde dieren en jungle kun je doorreizen naar de Kinabatangan rivier. Wanneer dit je laatste stop in Borneo is kan je vanuit hier vliegen naar het vasteland van Maleisië, Kuala Lumpur of naar Singapore

Road jungle Borneo Deramakot
Borneo jeep jungle tour

Belangrijke informatie en paklijst voor Deramakot

Er is geen wifi en geen bereik in de jungle. Je bent dus 3 dagen volledig onbereikbaar (lekker rustig). Vergeet dit niet van te voren aan familie en vrienden door te geven, voordat ze ongerust worden. Verder zijn er ook een paar belangrijke items die je mee moet nemen wanneer je op jungle tour gaat in het Deramakot Forest Reserve:

  • Deet (heel belangrijk, anders word je echt lekgestoken door alle muggen en insecten)
  • Een luchtige lange broek en lange mouwen shirt. Het liefst geen zwarte kleding, insecten en muggen zijn hier dol op.
  • Schoenen die vies mogen worden
  • Zonnebril en zonnebrand
  • Camera of telefoon
Jungle Borneo Deramakot tour

Het Deramakot Forest Reserve is minder bekend dan Danum Valley en daardoor ook goedkoper. Toch is ook deze jungle tour erg duur – zoals alle activiteiten in Borneo duur zijn – maar wat ons betreft elke cent waard. Borneo is één van de weinige plekken waar je nog de ongerepte jungle in kan gaan zoals bij het Deramakot Forest Reserve. Je voelt je één met de wildlife en je bent even compleet in een andere wereld. Een onvergetelijke ervaring.

Borneo misty jungle

De gidsen en organisatie van L.O.S.T. Borneo hebben dit voor ons mogelijk gemaakt en bevelen wij ook van harte aan. Je hoeft nergens aan te denken, de communicatie is snel en goed, en ze helpen je overal mee. Ook spreken ze een klein woordje Nederlands – omdat bijna alle klanten Nederlands zijn – extra leuk! Als je geïnteresseerd bent in de tours en prijzen kan je hen een mailtje sturen via liveonselftrack@gmail.com ze reageren binnen een dag.

Wij zijn Leon en Noëlle, beide (uiteraard) dol op reizen en zijn sinds september 2022 voor onbepaalde tijd op wereldreis! Tijdens dit avontuur bezoeken wij de mooiste plekken op aarde en dit delen wij graag met jou om je te inspireren en het beste uit je reis te halen. Mocht je hulp nodig hebben met het plannen van je reis aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen via de mail of instagram.

Leon & Noëlle

Digital nomads, Wanderlustig

De nieuwste blogs

Wat te doen in Chiang Mai? De 18 tofste activiteiten

Chiang Mai is een waanzinnig leuke stad met enorm veel activiteiten, gezellige restaurants en fijne accommodaties. Of je nu zin hebt om een wateractiviteit te doen, met de scooter rond te touren,...

De 7 leukste activiteiten in Kochi

Kochi, ook wel Cochin genoemd, is de één na grootste stad in de staat Kerala. Kochi is voor veel reizigers een geliefde bestemming aangezien je hier wat meer sfeer vindt dan in andere steden...

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

De nachttrein van Bangkok naar Chaing Mai (of vanuit Ayutthaya naar Chiang Mai) is een populair vervoermiddel voor vele Thailand reizigers.Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet...

Ervaar de Veluwe op de fiets: de 5 leukste fietsroutes

*Dit artikel is gesponsordDe omgeving waar je woont ken je op een gegeven moment wel als je broekzak, nietwaar? Kijk eens wat verder dan je vertrouwde omgeving en ontdek een prachtig stukje natuur...

Bezoek de tempels van Ayutthaya

Ayutthaya is de oude hoofdstad van Thailand (wat toen nog Siam heette). Ayutthaya staat bekend om de vele, prachtige tempels die de stad rijk is. In dit artikel noemen we de mooiste tempels die je...

Handige linkjes

Voor het plannen van jouw reis

Al onze reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om ons te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken wij samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door ons erg gewaardeerd.