fbpx

Safari in yala national park

Lees het blog

De safari’s zijn één van de dingen die Sri Lanka zo bijzonder maken. Er zijn meerdere national parken in Sri Lanka met elk hun eigen diversiteit qua dieren en natuur. Één ding hebben ze bijna allemaal gemeen: olifanten ga je er zeker zien. De bekendste parken zijn: Yala, Udawalawe, Minneriya en Wilpattu. Zelf ben ik twee keer op safari geweest in het grootste national park met de meeste wildlife: Yala national park.

Algemene informatie

Yala national park is naast het grootste park ook het drukst bezochte. Dit komt vooral door de grote diversiteit aan wildlife. In totaal zijn er in Yala namelijk 44 soorten zoogdieren en wel 215 soorten vogels. Een greep uit de bijzondere dieren die je hier tegen kan komen zijn: veel verschillende soorten roofvogels, olifanten, krokodillen, verschillende soorten apen, pythons, luipaarden en beren. Bijzonder is vooral de grote populatie van de luipaarden in het park, namelijk de grootste ter wereld! Dit is echter geen garantie dat je er ook één gaat spotten tijdens je safari maar de chauffeurs en gidsen zijn er wel goed op getraind om op de goede plekken te kijken.

Luipaard Sri Lanka

Safari regelen + kosten

Overal in de buurt van Yala national park (Tissamaharama, Kataragama) zijn locals te vinden die in het bezit zijn van een 4X4 jeep en jou graag een safari aanbieden. Als je in de buurt overnacht bij een hostel, hotel of appartement weet de eigenaar ook altijd wel een goed adresje (of biedt hij zelf safari’s aan).

Het is slim om met meerdere personen op safari te gaan aangezien je natuurlijk per jeep betaalt voor de chauffeur en de jeep zelf, dit bedrag kun je dan door meerdere personen splitten. De kosten voor een jeep + chauffeur bedraagt gemiddeld rond de 5000 LKR (25 euro). De kosten voor toegang voor het Yala national park is per persoon ongeveer 3500 LKR (18 euro). Wanneer je dus met zijn tweeën een safari boekt ben je gemiddeld zo’n 30 euro per persoon kwijt. Geen geld toch voor zo’n gave ervaring?

safari yala national park

Op safari

Je kunt het Yala national park bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het park opent om 06:00 en dit is eigenlijk ook het beste tijdstip om naar binnen te gaan. Dit betekent dat je rond 05:00 bij je hotel wordt opgehaald door de jeep. In het donker rijd je naar de ingang van het park waar je samen met een aantal andere jeeps wacht tot de poort opengaat en je naar binnen mag. De reden waarom het het fijnst is om ’s ochtends vroeg op safari te gaan is eigenlijk heel simpel: het is nog redelijk koel door de afgelopen nacht, dit betekent dat het zowel voor jou als voor de dieren een aangename temperatuur is waardoor de dieren een stuk actiever zijn dan wanneer het warm is. Zo zal je meer dieren tegenkomen om te fotograferen. Wil je liever in de middag een safari doen? Zorg dan dat je in ieder geval niet tussen 12:00 en 15:00 begint. Op dit tijdstip is het voor iedereen te warm en zal je weinig dieren tegenkomen.

aapje safari yala Sri Lanka
Olifant Sri Lanka

Zorg verder tijdens je safari dat je goed let op de aanwijzingen van de gids/chauffeur. Zij weten vaak de goede plekjes waar de dieren aanwezig zijn en hoe je ze het mooist op de foto krijgt. Tijdens de safari is het niet toegestaan om uit de jeep te stappen, simpelweg om het feit dat er verschillende gevaarlijke, wilde dieren leven zoals beren, krokodillen, luipaarden en pythons.

Er is één plek waar je wel even mag uitstappen: bij het Patanangala strand. Dit is een apart stukje strand, in het Yala national park, waar een Tsunami monument geplaatst is. Dit herinnert de bezoekers aan de verwoestingen die de tsunami in 2004 heeft aangericht.

Al met al duurt de safari zo’n 3 tot 4 uur (wanneer je een halve dag safari boekt). Dit is ruim voldoende om een goed beeld te krijgen van het park en om veel wildlife te kunnen zien. Het is ook mogelijk om een hele dag op safari te gaan maar hier heb ik zelf geen ervaringen mee. Persoonlijk denk ik dat het niet heel veel toevoegt omdat je aandacht na een aantal uur vaak verslapt.

safari yala national park Sri Lanka

Belangrijke benodigdheden tijdens je safari

  • Een grote fles water. De temperatuur kan ’s ochtends snel oplopen waardoor het belangrijk is om goed te blijven drinken.
  • Een warm vest of trui. Ook al loopt de temperatuur ’s ochtends op, als je om 05:00 wordt opgehaald en een eind in een open jeep rijdt is het alsnog erg koud. Zorg daarom dat je minimaal één warm vest of trui bij je hebt en nog iets wat je om je heen kan slaan wanneer het echt koud wordt tijdens het rijden.
  • Een snack of ontbijt. Omdat je al zo vroeg wordt opgehaald zal je daarvoor niet uitgebreid ontbijten. Belangrijk is daarom dat je een goede snack meeneemt (fruit of een mueslireep) zodat je wel iets bij de hand hebt tijdens je safari. Je zal namelijk niet voor 11 / 12 uur ’s ochtends weer terugzijn bij je hostel, waar je kan ontbijten. Zorg daarom dat je genoeg bij je hebt om je trek te stillen.
  • Muggenspray. Wanneer je een tijd stilstaat om een dier te bekijken en fotograferen kan het zijn dat je een levende prooi wordt voor muggen. Die vind je namelijk in heel Sri Lanka, en vooral in deze gebieden in de nationale parken. Zorg dat je je ’s ochtends na het douchen al royaal inspuit met de spray, maar neem hem voor de zekerheid ook nog mee in je rugzak zodat je onderweg nog wat extra bescherming op kan doen.
  • Zonnebrand. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de zonnebrand. De zon komt rond 06:00 op en ook al is hij op dat moment nog lang niet op zijn sterkst: het kan al wel hevig branden op je huid. Zorg dat je je in ieder geval vanaf 09:00 goed insmeert met zonnebrand om zo goed mogelijk beschermd te zijn.
  • Zonnebril/pet. Zoals hiervoor is gezegd kan de zon erg fel worden. Om alles goed te kunnen blijven zien is het daarom belangrijk om ook goede bescherming voor je ogen te hebben zodat je de dieren kan blijven spotten.
  • Camera/telefoon. Last but not least: zorg ervoor dat je een goed werkende (en opgelade) camera of telefoon bij je hebt om je foto’s mee te maken. Ik ben voor het feit dat je moet genieten van het moment en niet overal duizenden foto’s van moet willen hebben zonder dat je er zelf van hebt genoten. Toch is het leuk om na je vakantie een aantal foto’s terug te kunnen kijken van de bijzondere dieren die je hebt gespot. Dat zie je ook wel terug aan mijn foto’s. Niemand had mij anders gelooft als ik vertelde dat ik een luipaard van héél dichtbij heb gezien.
luipaard yala national park safari Sri Lanka

Verblijf in de buurt

Zoals eerder vermeld zijn de nabijgelegen dorpen Tissamaharama en Kataragama de ideale uitvalsbasis voor een safari naar Yala. In Kataragama is er het Jungle Eco Resort wat heel hoog staat aangeschreven voor een hele lage prijs. Ik heb hier zelf 2 dagen verbleven en ik heb een geweldige tijd gehad. De eigenaar is aardig, relaxed en hij wilt je graag alles laten zien. Voor maar 18 euro heb ik hier 2 nachten geslapen in een prachtig huisje met een enorm luxe badkamer, 4 maaltijden gegeten, biertjes gedronken én zijn we een avond naar nabijgelegen tempels gegaan met een hele groep waarbij we een rondleiding kregen door het complex. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar er zit nergens een addertje onder het gras.

De eigenaar is ook bevriend met een chauffeur/gids die je om 05:00 ophaalt voor de safari bij het resort en rond 11:00/12:00 weer terugbrengt.

aapje safari yala national park Sri Lanka

Wanneer je iets meer te besteden hebt dan het backpackersbudget kun je er ook voor kiezen om te overnachten in grote safaritenten, middenin de wildernis op een steenworp afstand van Yala. Er zijn meerdere aanbieders die een kamp van safaritenten hebben gebouwd, zoek vooral online naar de beste keuze gebaseerd op jouw wensen, de naam van de accommodatie waar ik verbleef kan ik helaas niet terugvinden maar alle kampen lijken nogal op elkaar.

Wanneer je bij het kamp aankomt zal de manager je het een en ander vertellen hoe het er hier aan toegaat. Het wordt namelijk vroeg donker (18:30) en dit betekent in de wildernis dat het ook écht enorm donker is. Een zaklamp is dus zeker aan te raden.

Om het pad nog te verlichten worden overal fakkels aangestoken om zo de weg naar het avondeten (kampvuur en barbecue) duidelijk te maken. De tafels zijn prachtig gedekt, met kaarsen en fakkels aan weerszijden en verder alleen het licht van de enorme sterrenhemel.

Wanneer je middenin de wildernis verblijft is het logisch dat er hier ook veel wilde dieren en insecten te vinden zullen zijn. In het kamp waar ik verbleef was er een speciale boom waar overdag een enorme tarantula (vogelspin) verblijft. ’s Nachts klimt hij uit zijn hol op zoek naar eten. Wat een geruststelling wanneer je je bedenkt dat je op een paar meter van die boom moet gaan slapen..

De volgende dag word je vroeg gewekt om met de jeep te vertrekken naar de ingang van Yala een paar honderd meter verderop. Een bijzondere ervaring om alles zo middenin de natuur te beleven.

Vervolg je reis in Sri Lanka naar het leuke dorpje Ella of ga relaxen aan de mooiste stranden.

Wij zijn Leon en Noëlle, beide (uiteraard) dol op reizen en zijn sinds september 2022 voor onbepaalde tijd op wereldreis! Tijdens dit avontuur bezoeken wij de mooiste plekken op aarde en dit delen wij graag met jou om je te inspireren en het beste uit je reis te halen. Mocht je hulp nodig hebben met het plannen van je reis aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen via de mail of instagram.

Leon & Noëlle

Digital nomads, Wanderlustig

De nieuwste blogs

De 4 beste tips voor activiteiten in Pakse

Pakse is de op een na grootste stad in Laos, na hoofdstad Vientiane. Het is geen geweldige stad waar je dagenlang wilt blijven hangen, maar Pakse heeft wel een aantal mooie plekken. Bekijk hier de...

Bolaven Plateau: Watervallen en zipline op 260 meter hoogte

Het Bolaven Plateau ligt ten oosten van Pakse in Laos en is waanzinnig om te bezoeken. Bij het Bolaven Plateau vind je gigantische watervallen. Voor een ultiem adrenaline moment kan je zelfs op 260...

Hué, keizerlijke stad in Vietnam

Hué is een bijzondere stad in Centraal-Vietnam. Van 1802 tot 1945 fungeerde Hué als de keizerlijke hoofdstad van Vietnam onder de heerschappij van de Nguyen-dynastie. De stad, gelegen aan de rivier...

Tip: bezoek het verlaten waterpark in Hué

Ho Thuy Tien, het verlaten waterpark in Hué, Vietnam, is een bezoekje waard voor de reiziger die niet snel bang is. Het verlaten waterpark is erg griezelig doordat het volledig wordt opgeslokt door...

Hoe bepaal je een budget voor op wereldreis?

Een wereldreis maken. Veel mensen dromen ervan maar weinigen durven het echt aan. In dit artikel helpen we je met het bepalen van een budget voor op wereldreis. Het is erg belangrijk dat je vooraf...

Handige linkjes

Voor het plannen van jouw reis

Al onze reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om ons te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken wij samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door ons erg gewaardeerd.

Lees meer blogs over Sri Lanka

must do: de prachtige treinreis van Kandy naar Ella

De treinreis van Kandy naar Ella staat bekend als één van de mooiste treinreizen ter wereld. In 7 uur tijd word je meegenomen door de theeplantages, langs uitgestrekte groene velden en door de hoge bergen. De trein tuft lekker langzaam door waardoor je ultiem kan...

Vervoer in Sri Lanka

Wanneer je voor een van de eerste keren buiten Europa gaat reizen kan het lokale vervoer voor veel stress zorgen. Hoe kom je op een bestemming? Komen de bussen echt overal? Kan mijn zware backpack makkelijk mee? In de meeste landen is dit uitstekend geregeld en zo ook...

Veiligheid als vrouw alleen in Sri lanka

Voordat ik voor ruim 5 weken naar Sri Lanka vertrok was ik best bezorgd hoe het met de veiligheid daar zat. Ik was alleen als 18 jarig meisje in een vreemd land. Iedereen thuis zei vooral dat ik niet te gek moest doen en op moest passen. Hoe zit het met de veiligheid...

Laat een reactie achter

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit artikel

Leuk dat je ons blog gelezen hebt. Heb je vragen of opmerkingen over de informatie? Of wil je laten weten wat je van het blog vindt? Plaats het hiernaast in een reactie. Volg ons ook meteen op social media als je dat nog niet doet.

0 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This