De safari’s zijn één van de dingen die Sri Lanka zo bijzonder maken. Er zijn meerdere national parken in Sri Lanka met elk hun eigen diversiteit qua dieren en natuur. Één ding hebben ze bijna allemaal gemeen: olifanten ga je er zeker zien. De bekendste parken zijn: Yala, Udawalawe, Minneriya en Wilpattu. Zelf ben ik twee keer op safari geweest in het grootste national park met de meeste wildlife: Yala national park.
Algemene informatie
Yala national park is naast het grootste park ook het drukst bezochte. Dit komt vooral door de grote diversiteit aan wildlife. In totaal zijn er in Yala namelijk 44 soorten zoogdieren en wel 215 soorten vogels. Een greep uit de bijzondere dieren die je hier tegen kan komen zijn: veel verschillende soorten roofvogels, olifanten, krokodillen, verschillende soorten apen, pythons, luipaarden en beren. Bijzonder is vooral de grote populatie van de luipaarden in het park, namelijk de grootste ter wereld! Dit is echter geen garantie dat je er ook één gaat spotten tijdens je safari maar de chauffeurs en gidsen zijn er wel goed op getraind om op de goede plekken te kijken.

Safari regelen + kosten
Overal in de buurt van Yala national park (Tissamaharama, Kataragama) zijn locals te vinden die in het bezit zijn van een 4X4 jeep en jou graag een safari aanbieden. Als je in de buurt overnacht bij een hostel, hotel of appartement weet de eigenaar ook altijd wel een goed adresje (of biedt hij zelf safari’s aan).
Het is slim om met meerdere personen op safari te gaan aangezien je natuurlijk per jeep betaalt voor de chauffeur en de jeep zelf, dit bedrag kun je dan door meerdere personen splitten. De kosten voor een jeep + chauffeur bedraagt gemiddeld rond de 5000 LKR (25 euro). De kosten voor toegang voor het Yala national park is per persoon ongeveer 3500 LKR (18 euro). Wanneer je dus met zijn tweeën een safari boekt ben je gemiddeld zo’n 30 euro per persoon kwijt. Geen geld toch voor zo’n gave ervaring?

Op safari
Je kunt het Yala national park bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het park opent om 06:00 en dit is eigenlijk ook het beste tijdstip om naar binnen te gaan. Dit betekent dat je rond 05:00 bij je hotel wordt opgehaald door de jeep. In het donker rijd je naar de ingang van het park waar je samen met een aantal andere jeeps wacht tot de poort opengaat en je naar binnen mag. De reden waarom het het fijnst is om ’s ochtends vroeg op safari te gaan is eigenlijk heel simpel: het is nog redelijk koel door de afgelopen nacht, dit betekent dat het zowel voor jou als voor de dieren een aangename temperatuur is waardoor de dieren een stuk actiever zijn dan wanneer het warm is. Zo zal je meer dieren tegenkomen om te fotograferen. Wil je liever in de middag een safari doen? Zorg dan dat je in ieder geval niet tussen 12:00 en 15:00 begint. Op dit tijdstip is het voor iedereen te warm en zal je weinig dieren tegenkomen.


Zorg verder tijdens je safari dat je goed let op de aanwijzingen van de gids/chauffeur. Zij weten vaak de goede plekjes waar de dieren aanwezig zijn en hoe je ze het mooist op de foto krijgt. Tijdens de safari is het niet toegestaan om uit de jeep te stappen, simpelweg om het feit dat er verschillende gevaarlijke, wilde dieren leven zoals beren, krokodillen, luipaarden en pythons.
Er is één plek waar je wel even mag uitstappen: bij het Patanangala strand. Dit is een apart stukje strand, in het Yala national park, waar een Tsunami monument geplaatst is. Dit herinnert de bezoekers aan de verwoestingen die de tsunami in 2004 heeft aangericht.
Al met al duurt de safari zo’n 3 tot 4 uur (wanneer je een halve dag safari boekt). Dit is ruim voldoende om een goed beeld te krijgen van het park en om veel wildlife te kunnen zien. Het is ook mogelijk om een hele dag op safari te gaan maar hier heb ik zelf geen ervaringen mee. Persoonlijk denk ik dat het niet heel veel toevoegt omdat je aandacht na een aantal uur vaak verslapt.

Belangrijke benodigdheden tijdens je safari
- Een grote fles water. De temperatuur kan ’s ochtends snel oplopen waardoor het belangrijk is om goed te blijven drinken.
- Een warm vest of trui. Ook al loopt de temperatuur ’s ochtends op, als je om 05:00 wordt opgehaald en een eind in een open jeep rijdt is het alsnog erg koud. Zorg daarom dat je minimaal één warm vest of trui bij je hebt en nog iets wat je om je heen kan slaan wanneer het echt koud wordt tijdens het rijden.
- Een snack of ontbijt. Omdat je al zo vroeg wordt opgehaald zal je daarvoor niet uitgebreid ontbijten. Belangrijk is daarom dat je een goede snack meeneemt (fruit of een mueslireep) zodat je wel iets bij de hand hebt tijdens je safari. Je zal namelijk niet voor 11 / 12 uur ’s ochtends weer terugzijn bij je hostel, waar je kan ontbijten. Zorg daarom dat je genoeg bij je hebt om je trek te stillen.
- Muggenspray. Wanneer je een tijd stilstaat om een dier te bekijken en fotograferen kan het zijn dat je een levende prooi wordt voor muggen. Die vind je namelijk in heel Sri Lanka, en vooral in deze gebieden in de nationale parken. Zorg dat je je ’s ochtends na het douchen al royaal inspuit met de spray, maar neem hem voor de zekerheid ook nog mee in je rugzak zodat je onderweg nog wat extra bescherming op kan doen.
- Zonnebrand. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de zonnebrand. De zon komt rond 06:00 op en ook al is hij op dat moment nog lang niet op zijn sterkst: het kan al wel hevig branden op je huid. Zorg dat je je in ieder geval vanaf 09:00 goed insmeert met zonnebrand om zo goed mogelijk beschermd te zijn.
- Zonnebril/pet. Zoals hiervoor is gezegd kan de zon erg fel worden. Om alles goed te kunnen blijven zien is het daarom belangrijk om ook goede bescherming voor je ogen te hebben zodat je de dieren kan blijven spotten.
- Camera/telefoon. Last but not least: zorg ervoor dat je een goed werkende (en opgelade) camera of telefoon bij je hebt om je foto’s mee te maken. Ik ben voor het feit dat je moet genieten van het moment en niet overal duizenden foto’s van moet willen hebben zonder dat je er zelf van hebt genoten. Toch is het leuk om na je vakantie een aantal foto’s terug te kunnen kijken van de bijzondere dieren die je hebt gespot. Dat zie je ook wel terug aan mijn foto’s. Niemand had mij anders gelooft als ik vertelde dat ik een luipaard van héél dichtbij heb gezien.

Verblijf in de buurt
Zoals eerder vermeld zijn de nabijgelegen dorpen Tissamaharama en Kataragama de ideale uitvalsbasis voor een safari naar Yala. In Kataragama is er het Jungle Eco Resort wat heel hoog staat aangeschreven voor een hele lage prijs. Ik heb hier zelf 2 dagen verbleven en ik heb een geweldige tijd gehad. De eigenaar is aardig, relaxed en hij wilt je graag alles laten zien. Voor maar 18 euro heb ik hier 2 nachten geslapen in een prachtig huisje met een enorm luxe badkamer, 4 maaltijden gegeten, biertjes gedronken én zijn we een avond naar nabijgelegen tempels gegaan met een hele groep waarbij we een rondleiding kregen door het complex. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar er zit nergens een addertje onder het gras.
De eigenaar is ook bevriend met een chauffeur/gids die je om 05:00 ophaalt voor de safari bij het resort en rond 11:00/12:00 weer terugbrengt.

Wanneer je iets meer te besteden hebt dan het backpackersbudget kun je er ook voor kiezen om te overnachten in grote safaritenten, middenin de wildernis op een steenworp afstand van Yala. Er zijn meerdere aanbieders die een kamp van safaritenten hebben gebouwd, zoek vooral online naar de beste keuze gebaseerd op jouw wensen, de naam van de accommodatie waar ik verbleef kan ik helaas niet terugvinden maar alle kampen lijken nogal op elkaar.
Wanneer je bij het kamp aankomt zal de manager je het een en ander vertellen hoe het er hier aan toegaat. Het wordt namelijk vroeg donker (18:30) en dit betekent in de wildernis dat het ook écht enorm donker is. Een zaklamp is dus zeker aan te raden.
Om het pad nog te verlichten worden overal fakkels aangestoken om zo de weg naar het avondeten (kampvuur en barbecue) duidelijk te maken. De tafels zijn prachtig gedekt, met kaarsen en fakkels aan weerszijden en verder alleen het licht van de enorme sterrenhemel.
Wanneer je middenin de wildernis verblijft is het logisch dat er hier ook veel wilde dieren en insecten te vinden zullen zijn. In het kamp waar ik verbleef was er een speciale boom waar overdag een enorme tarantula (vogelspin) verblijft. ’s Nachts klimt hij uit zijn hol op zoek naar eten. Wat een geruststelling wanneer je je bedenkt dat je op een paar meter van die boom moet gaan slapen..
De volgende dag word je vroeg gewekt om met de jeep te vertrekken naar de ingang van Yala een paar honderd meter verderop. Een bijzondere ervaring om alles zo middenin de natuur te beleven.
Vervolg je reis in Sri Lanka naar het leuke dorpje Ella of ga relaxen aan de mooiste stranden.
0 Comments