fbpx ...

PR1: Hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Lees het blog

De hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is één van de mooiste hikes in Europa. Als je geluk hebt zie je bij de start van de hike bij Pico do Arieiro op 1818 meter hoogte eerst een prachtige zonsopkomst boven de wolken. Hierna loop je elke paar minuten een hoek om en heb je weer een nieuw, prachtig uitzicht over alle bergtoppen. Je doet er zo’n 3 á 3,5 uur over om naar Pico Ruivo te lopen, dit is pittig maar ook zó de moeite waard! Hieronder kan je alles lezen rondom deze prachtige wandeling in Madeira.

Pico Ruivo uitcht Madeira

Verschillende routes van PR1 Pico Do Arieiro -> Pico Ruivo

Zoals hierboven al vermeld zijn er verschillende routes om van en naar Pico Ruivo te komen.

Pico do Arieiro → Pico Ruivo → Pico do Arieiro

Wanneer je besluit om de hike retour te maken zal de duur van de wandeling zo’n 7 á 8 uur zijn. Het totale aantal kilometers is 13 en het hoogteverschil is 1700 meter. Dit is een erg zware wandeling en je dient hiervoor in goede conditie te zijn.

Pico do Arieiro → Pico Ruivo → Achada do Teixeira

Wanneer je hebt geregeld dat je bij Achada do Teixeira wordt opgehaald zal de wandeling zo’n 5 á 6 uur duren. Het totale aantal kilometers is dan 8 en het hoogteverschil is 1000 meter. Dit is de wandeling die het meest wordt aangeraden. Je hebt de prachtige uitzichten op de heenweg. Na het hoogtepunt van Pico Ruivo wandel je nog rustig een stukje naar de parkeerplaats.

Achada do Teixeira → Pico Ruivo → Achada do Teixeira

Het is zelfs mogelijk om alleen de wandeling te maken vanaf de parkeerplaats Achada do Teixeira. Dan zal de duur van de wandeling 3 uur zijn. Het totale aantal kilometers ook 3 en het hoogteverschil 250 meter. Bij deze wandeling mis je wel de mooie uitzichten bij Pico do Arieiro en de prachtige bergen onderweg.

Madeira
Huisje bij Pico Ruivo

Voorbereiding voor de hike PR1 Pico Do Arieiro -> Pico Ruivo

De dag voordat je de hike gepland hebt is het slim om alvast het een en ander te kopen zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent. De spullen die je sowieso mee moet brengen zijn:

  • Genoeg eten (het liefst ook iets met suikers zoals bananen en energierepen)
  • Minimaal 2 liter water per persoon
  • Zonnebril en zonnebrand
  • Lange broek en sweater voor ‘s ochtends, kort broekje en topje voor later op de ochtend als het warmer wordt
  • Goede wandelschoenen
  • Fotocamera of telefoon
  • Cashgeld

Mocht je gebruik maken van een bolt of taxi, zorg dat je de dag van te voren alles goed hebt afgesproken met je driver. Hoe laat je wordt opgehaald bij je hotel en of hij je ook in de vroege middag weer op kan halen bij Achada do Teixeira.

Madeira Bloemen Eiland
Zonsopkomst bij Pico Ruivo

Start van de hike

De zonsopgang op Pico do Arieiro is prachtig om te zien. Het is eigenlijk zonde om deze over te slaan. Daarom is het aan te raden om tussen 07:00 en 07:15 aan te komen bij Pico do Arieiro. Wanneer je in Funchal verblijft zal je rond 06:00 moeten vertrekken om hier op tijd aan te komen. 

Vanaf de parkeerplaats loop je naar het grote ronde gebouw. Als je hier naar rechts loopt zie je een pad wat over een berg leidt. Wanneer je dit pad volgt kom je uit bij het viewpoint Miradouro Juncal. Vanaf dit viewpoint kan je, bij goed weer, een prachtige zonsopgang zien boven de wolken. Een echt kippenvel moment.

Zonsopkomst Pico Ruivo

Na een halfuurtje is het tijd om te beginnen aan de hike. Loop terug naar het grote ronde gebouw en hier zie je een bordje ‘Pico Ruivo, 7 kilometer’. Vanaf dan is er één pad wat je naar Pico Ruivo leidt. Wat dat betreft is het een overzichtelijke wandeling. Je begint meteen met eerst een goede daling en daarna ga je meteen flink stijgen. Bereid je dus voor op een heftige start. 

Pico Arieiro Madeira
Madeira Pico Ruivo

Na een aantal pauzes en prachtige uitzichtpunten kom je uit bij een café. Hier kun je een verfrissend koud drankje of een ijsje kopen. Hier heb je wel cash geld voor nodig. Ook zijn hier toiletten en kan je je flesje met koud water vullen. Vanaf het café is het nog een halfuur steil naar boven klimmen om op Pico Ruivo, het hoogste punt van Madeira, te komen. Je hebt hier een 360 graden view op 1862 meter hoogte, hoe gaaf is dat! 

Uitzicht Pico Ruivo

Nadat je hier uitgebreid van de uitzichten hebt genoten is het tijd om af te dalen naar het café. Vanaf het café zie je twee bordjes en routes: één om terug naar Pico do Arieiro te gaan en de ander om naar de parkeerplaats Achada do Teixeira te gaan. Dit is ook het punt waarop je je taxichauffeur kan bellen dat je over een uur op de parkeerplaats bent. 

Hike Pico Ruivo naar Pico Arieiro

Bij terugkomst in je hotel is het tijd voor een welverdiend drankje en een goede maaltijd. Morgen zal je je zere kuiten voelen. Daarom is het aan te raden om de dag daarna geen inspannende activiteiten te plannen. Doe bijvoorbeeld een dagje sightseeing in Funchal of relax bij een zwembad of strand. Wanneer je voldoende uitgerust bent is het tijd om de andere drie mooie hikes van het eiland te gaan doen: de PR 8 Vereda Ponta de São Lourenço, PR6 Levada de 25 Fontes en de PR9 Levada do Caldeirão Verde.

Pico Ruivo

Wij zijn Leon en Noëlle, beide (uiteraard) dol op reizen en zijn sinds september 2022 voor onbepaalde tijd op wereldreis! Tijdens dit avontuur bezoeken wij de mooiste plekken op aarde en dit delen wij graag met jou om je te inspireren en het beste uit je reis te halen. Mocht je hulp nodig hebben met het plannen van je reis aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen via de mail of instagram.

Leon & Noëlle

Digital nomads, Wanderlustig

De nieuwste blogs

Wat te doen in Chiang Mai? De 18 tofste activiteiten

Chiang Mai is een waanzinnig leuke stad met enorm veel activiteiten, gezellige restaurants en fijne accommodaties. Of je nu zin hebt om een wateractiviteit te doen, met de scooter rond te touren,...

De 7 leukste activiteiten in Kochi

Kochi, ook wel Cochin genoemd, is de één na grootste stad in de staat Kerala. Kochi is voor veel reizigers een geliefde bestemming aangezien je hier wat meer sfeer vindt dan in andere steden...

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

De nachttrein van Bangkok naar Chaing Mai (of vanuit Ayutthaya naar Chiang Mai) is een populair vervoermiddel voor vele Thailand reizigers.Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet...

Ervaar de Veluwe op de fiets: de 5 leukste fietsroutes

*Dit artikel is gesponsordDe omgeving waar je woont ken je op een gegeven moment wel als je broekzak, nietwaar? Kijk eens wat verder dan je vertrouwde omgeving en ontdek een prachtig stukje natuur...

Bezoek de tempels van Ayutthaya

Ayutthaya is de oude hoofdstad van Thailand (wat toen nog Siam heette). Ayutthaya staat bekend om de vele, prachtige tempels die de stad rijk is. In dit artikel noemen we de mooiste tempels die je...

Handige linkjes

Voor het plannen van jouw reis

Al onze reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om ons te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken wij samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door ons erg gewaardeerd.