fbpx ...

Budget: uitgaven bijhouden op vakantie

Lees het blog

Je budget bepalen voor je reis of vakantie is één ding. Om je hier vervolgens aan te houden is een ander ding. Het is handig om je uitgaven bij te houden zodat je precies kan zien waar je relatief veel geld aan uitgeeft en dus nog op kan besparen. In dit artikel vertellen we hoe wij onze uitgaven bijhouden op wereldreis en tips hoe je hier snel aan gewend raakt.

Welke vakantie-uitgaven app moet je gebruiken?

De handigste (gratis) app die wij gebruiken om onze uitgaven op reis bij te houden is Tripcoin. Via Tripcoin kan je een trip aanmaken en zo de landen die je bezoekt of de verschillende trips die je maakt gescheiden houden. 

Wanneer je je trip hebt aangemaakt kan je zelf een budget instellen. Daarna begin je met het invoeren van je uitgaven. Wanneer je bijvoorbeeld een accommodatie voor een aantal nachten boekt kan je dit er in één keer eenvoudig inzetten: voer het volledige bedrag in en kies dan de eerste datum waarop je in de accommodatie overnacht (bij when). Daarna zie je onderin ‘split in’ staan. Hier voeg je het aantal dagen in dat je blijft in de accommodatie en je drukt op save. Je ziet dat Tripcoin meteen voor de juiste data de prijs per nacht erin zet. 

Tripcoin app geld op reis
Budget op reis tripcoin app
Budgetteren op reis

Je kan ook een categorie toewijzen aan de uitgave zodat je achteraf een goed overzicht kan opstellen. Wij hanteren de volgende categorieën:

  • Accommodatie
  • Activiteiten
  • Alcohol
  • (Uit) eten / drinken
  • Fooien / liefdadigheid
  • Internet (simkaart)
  • Laundry
  • Toiletartikelen
  • Vervoer
  • Visum

Per dag zie je precies wat je hebt uitgegeven. Wanneer je een overzicht wilt kan je klikken op statistics links onderin. Hier zie je een gedetailleerd overzicht wat je per dag hebt uitgegeven en ook per categorie. Gemiddeld zijn wij ongeveer 40% kwijt aan eten en drinken, 20% aan accommodatie, 15% aan activiteiten en 15% aan vervoer. De overige 10% is visum, toiletspullen, simkaarten etc. 

Dit is een verhouding die de meeste reizigers aanhouden en ook op uitkomen. Wij overnachten het liefste zo goedkoop mogelijk omdat we daar ook maar weinig zijn. Overdag zijn we de hele dag weg en we slapen er alleen maar. Toch investeren we ook af en toe in een fijn appartement als we een aantal dagen goed willen werken.

Tip: Bekijk het handige overzicht met het gemiddelde dagbudget per land.

Dollar Singapore

Hoe houd je al je uitgaven op reis bij?

Op reis betaal je vaak veel contant. Zeker in Azië en Centraal- en Zuid-Amerika gebruik je bijna alleen maar cash. Je kan hier dus niet aan het eind van de dag op je bankrekening kijken om te zien wat je precies hebt uitgegeven. Je zal jezelf moeten aanleren om direct je uitgaven in Tripcoin te zetten op het moment dat je betaalt. De eerste dagen zal je hier bewust bij na moeten denken maar na een tijdje gaat dit vanzelf. Wanneer je je uitgave niet meteen in Tripcoin zet ben je het vaak na een paar minuten al vergeten. Als dit een paar keer gebeurt is het natuurlijk geen ramp maar wanneer je een kwart van je uitgaven vergeet neer te zetten geeft het een vertekend en niet accuraat beeld. 

Hopelijk kan je met deze tips uit de voeten om op vakantie je uitgaven bij te houden. Wij gebruiken Tripcoin zelf al jaren tijdens onze wereldreis en vinden het de beste vakantie-uitgaven app.

Wij zijn Leon en Noëlle, beide (uiteraard) dol op reizen en zijn sinds september 2022 voor onbepaalde tijd op wereldreis! Tijdens dit avontuur bezoeken wij de mooiste plekken op aarde en dit delen wij graag met jou om je te inspireren en het beste uit je reis te halen. Mocht je hulp nodig hebben met het plannen van je reis aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen via de mail of instagram.

Leon & Noëlle

Digital nomads, Wanderlustig

De nieuwste blogs

Wat te doen in Chiang Mai? De 18 tofste activiteiten

Chiang Mai is een waanzinnig leuke stad met enorm veel activiteiten, gezellige restaurants en fijne accommodaties. Of je nu zin hebt om een wateractiviteit te doen, met de scooter rond te touren,...

De 7 leukste activiteiten in Kochi

Kochi, ook wel Cochin genoemd, is de één na grootste stad in de staat Kerala. Kochi is voor veel reizigers een geliefde bestemming aangezien je hier wat meer sfeer vindt dan in andere steden...

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

De nachttrein van Bangkok naar Chaing Mai (of vanuit Ayutthaya naar Chiang Mai) is een populair vervoermiddel voor vele Thailand reizigers.Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet...

Ervaar de Veluwe op de fiets: de 5 leukste fietsroutes

*Dit artikel is gesponsordDe omgeving waar je woont ken je op een gegeven moment wel als je broekzak, nietwaar? Kijk eens wat verder dan je vertrouwde omgeving en ontdek een prachtig stukje natuur...

Bezoek de tempels van Ayutthaya

Ayutthaya is de oude hoofdstad van Thailand (wat toen nog Siam heette). Ayutthaya staat bekend om de vele, prachtige tempels die de stad rijk is. In dit artikel noemen we de mooiste tempels die je...

Handige linkjes

Voor het plannen van jouw reis

Al onze reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om ons te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken wij samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvangen wij een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door ons erg gewaardeerd.